De Oude Bibliotheek

De Oude Bibliotheek

Opdrachtgever: De Oude Bibliotheek
Project:
De Oude Bibliotheek offshore-cursuscentrum
Locatie: Delft
Architect: Marjolein Kreuk
Interieur: Stephanie Gieles  i.s.m. BK. Architecten
Lichtontwerp: Frans van Hooijdonk
Fotografie: Arnoud Roelofsz
best_2015_413x413
DOB: “The building still breathes its former grandeur and has found a new way of executing the task it was built for: knowledge exchange.”
De monumentale universiteits bibliotheek van de TU Delft is volledig gerestaureerd en doet nu dienst als cursuscentrum voor de offshore.  Inspiratie voor het nieuwe interieur vormden zowel thema’s en kaarten uit de offshore wereld, als de historische functie van het gebouw.
Een van de kernpunten van de opdracht was verbetering van de akoestiek van de ruimtes, die moest voldoen aan de nieuwe functie, zonder het karakter van het gebouw aan te tasten. De vele meters akoestische absorptie zijn op subtiele wijze geïntegreerd in het vaste meubilair.

Stadhuis Leeuwarden

Stadhuis Leeuwarden

Opdrachtgever: Ministerie VROM
Locatie: Leeuwarden
Project: 
restauratie en uitbreiding Stadhuis Leeuwarden
Architect: Marc van Roosmalen,
Historische interieurs: Krijn van den Ende

Interieur: Stephanie Gieles
Fotografie: Joop van Reeken

Het stadhuis van Leeuwarden is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, dat in de loop van de jaren echter behoorlijk aangetast was, de ruimte behoefte was gestegen en ook de gemeenteraad van Leeuwarden was zo ver gegroeid dat de monumentale raadzaal niet voldoende ruimte meer bood. Daarnaast bestond de wens om de nieuwe gezagsverhoudingen van het duale bestel op een duidelijke manier  vorm te geven.

 De nieuwe raadzaal bestaat uit een ovale opstelling met twee ringen. De binnenste ring ligt verdiept ten opzichte van de buitenste zodat goede zichtlijnen ontstaan. De voormalige monumentale raadzaal werd omgedoopt tot trouwzaal en multi-functionele ruimte.
Het nieuwe meubilair is bewust zeer terughoudend van vorm om tegenwicht te bieden aan de uitbundige historische omgeving.
Naast de raadzaal en trouwzaal werden de werkkamers van burgemeester en wethouder, vergaderruimtes, kantoren en facilitaire ruimten ontworpen.
Leuk detail is de vergadertafel, gemaakt met houten funderingsplaten die per toeval ontdekt werden bij het uitgraven van de kelders van de Aukamastins, waarschijnlijk daterend uit 1500.

AZL Group

AZL Group

Opdrachtgever: AZL Group
Project:
revitalisatie hoofdgebouw AZL
Locatie: Heerlen

Techniek: Bremen Bouwadviseurs
Interieur: Stephanie Gieles

De oorspronkelijke entree van het hoofdgebouw van AZL Group voldeed niet meer aan de veranderde bedrijfsvoering en aan de ARBO-wet. AZL zag hierin aanleiding om de gehele entree te revitaliseren, echter met respect voor de minimalistische architectuur van het gebouw.
De entreeruimte is voorzien van een nieuw naadloos plafond met een optimaal klimaat- en verlichtingssysteem en een verbeterde akoestiek. De harde gelakte betonvloer is vervangen door een naadloze rubbergranulaatvloer, die de akoestiek verbeterd en buitengewoon krasbestendig is. De oude tochtsluis is vervangen en voorzien van een up- to-date beveiliging en automatische schuifdeuren.
In de hal is een extra vergaderruimte gerealiseerd, voorzien van Priva-Lite beglazing, zodat de zaal kan worden afgesloten van de entree en ook de transparantie van het gebouw behouden blijft. Voor deze zaal is een nieuwe vergadertafel ontworpen met geïntegreerde presentatiemiddelen.

Raad voor de Rechtspraak

Raad voor de Rechtspraak

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Project: 
herbestemming voormalig ABN-bankgebouw tot huisvesting Raad voor de Rechtspraak
Locatie: Den Haag
Architect: Marc van Roosmalen
Interieur: Stephanie Gieles 
Fotografie: Levien Willemse

Smaak Special:“Het voormalig bankkantoor van de Nederlandse Handel- Maatschappij en de latere ABN AMRO is getransformeerd tot het oogverblindende nieuwe kantoor van de Raad voor de Rechtspraak. De neo-classicistische architectuur is binnenste buiten gekeerd waardoor er lichte werkplekken zijn ontstaan en bijzondere vergaderruimtes. Een ervan bevindt zich in de kelder waar de kluisdeuren nog herinneren aan de documenten die er in het verleden werden opgeborgen.”
Architectuur.nl:“De nieuwe behuizing voor de Raad voor de Rechtspraak is inmiddels een feit en het resultaat mag er zijn. Een transparant en communicatief gebouw waarin heden en verleden samenkomen.”

Kenmerkend aan de architectuur van het gebouw is de opbouw in drie gescheiden werelden. De ‘onderwereld’ beslaat twee verdiepingen in het souterrain, waar de oorspronkelijke depotruimtes zoals kluizen en couponkamers nog bewaard waren. De monumentale wereld op de begane grond en de eerste verdieping zijn de van oorsprong representatieve ruimtes van de bank. Ten slotte de ‘bovenwereld’ die de bovenste verdiepingen beslaat, waar zich de niet-representatieve ruimtes, de voormalige klerkenkamers en archiefzolders, bevonden. De uitdaging was om de sleutel te vinden om deze werelden met elkaar te laten communiceren, en een van de belangrijkste speerpunten van de organisatie vorm te geven; volledige gelijkwaardigheid van alle ruimtes, van de stijlkamers tot de nieuwe kantoren in de kap. Naast een nieuwe congreszaal, vergaderzalen, kantoren en bibliotheek zijn de huidige facilitaire functies zoals entree, restaurant, pantry’s en printerruimtes opnieuw vormgegeven en aangepast aan de eisen en wensen van een moderne, flexibele organisatie. In plaats van de oude wandbespanningen na te maken zijn uitgesproken wandpanelen van Twan Janssen, Jos van Merendonk en Martijn Schuppers toegepast om de klassieke vertrekken een moderne grandeur te verlenen.

AZL Peutzgebouw

AZL Peutzgebouw

Opdrachtgever: AZL Group
Locatie: Heerlen
Project: 
restauratie en herbestemming monumentaal schooltje
Architect: Wiel Arets, W. Arets Architect & Associates
Interieurontwerp: Stephanie Gieles
Fotografie: Kim Zwarts

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: ‘De school is …van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en interieur en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.’

De minimalistische uitstraling van het hoofdgebouw van AZL is doorgevoerd in dit gebouw zonder het verfijnde schooltje van Peutz bouwkundig aan te tasten. Ruimte voor de receptiebalie is gevormd door een glaspui van een van de voormalige klaslokalen te verwijderen. In het lokaal is een verhoogde sta/zit-werkplek geplaatst. Een grote roestvrijstalen plaat is door het gat in de wand gevouwen en vormt zo het front van de balie (een knap staaltje van interieurbouwer Van der Plas). In het midden van de plaat is een vlak grof gestraald om een slipvast loopvlak te verkrijgen. De randen, het front en bovenblad van de balie zijn glad geborsteld in verband met onderhoud. Voor de pantry is een gelijksoortige oplossing gekozen.