Raad voor de Rechtspraak

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Project: 
herbestemming voormalig ABN-bankgebouw tot huisvesting Raad voor de Rechtspraak
Locatie: Den Haag
Architect: Marc van Roosmalen
Interieur: Stephanie Gieles 
Fotografie: Levien Willemse

Smaak Special:“Het voormalig bankkantoor van de Nederlandse Handel- Maatschappij en de latere ABN AMRO is getransformeerd tot het oogverblindende nieuwe kantoor van de Raad voor de Rechtspraak. De neo-classicistische architectuur is binnenste buiten gekeerd waardoor er lichte werkplekken zijn ontstaan en bijzondere vergaderruimtes. Een ervan bevindt zich in de kelder waar de kluisdeuren nog herinneren aan de documenten die er in het verleden werden opgeborgen.”
Architectuur.nl:“De nieuwe behuizing voor de Raad voor de Rechtspraak is inmiddels een feit en het resultaat mag er zijn. Een transparant en communicatief gebouw waarin heden en verleden samenkomen.”

Kenmerkend aan de architectuur van het gebouw is de opbouw in drie gescheiden werelden. De ‘onderwereld’ beslaat twee verdiepingen in het souterrain, waar de oorspronkelijke depotruimtes zoals kluizen en couponkamers nog bewaard waren. De monumentale wereld op de begane grond en de eerste verdieping zijn de van oorsprong representatieve ruimtes van de bank. Ten slotte de ‘bovenwereld’ die de bovenste verdiepingen beslaat, waar zich de niet-representatieve ruimtes, de voormalige klerkenkamers en archiefzolders, bevonden. De uitdaging was om de sleutel te vinden om deze werelden met elkaar te laten communiceren, en een van de belangrijkste speerpunten van de organisatie vorm te geven; volledige gelijkwaardigheid van alle ruimtes, van de stijlkamers tot de nieuwe kantoren in de kap. Naast een nieuwe congreszaal, vergaderzalen, kantoren en bibliotheek zijn de huidige facilitaire functies zoals entree, restaurant, pantry’s en printerruimtes opnieuw vormgegeven en aangepast aan de eisen en wensen van een moderne, flexibele organisatie. In plaats van de oude wandbespanningen na te maken zijn uitgesproken wandpanelen van Twan Janssen, Jos van Merendonk en Martijn Schuppers toegepast om de klassieke vertrekken een moderne grandeur te verlenen.