Stadhuis Leeuwarden

Opdrachtgever: Ministerie VROM
Locatie: Leeuwarden
Project: 
restauratie en uitbreiding Stadhuis Leeuwarden
Architect: Marc van Roosmalen,
Historische interieurs: Krijn van den Ende

Interieur: Stephanie Gieles
Fotografie: Joop van Reeken

Het stadhuis van Leeuwarden is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, dat in de loop van de jaren echter behoorlijk aangetast was, de ruimte behoefte was gestegen en ook de gemeenteraad van Leeuwarden was zo ver gegroeid dat de monumentale raadzaal niet voldoende ruimte meer bood. Daarnaast bestond de wens om de nieuwe gezagsverhoudingen van het duale bestel op een duidelijke manier  vorm te geven.

 De nieuwe raadzaal bestaat uit een ovale opstelling met twee ringen. De binnenste ring ligt verdiept ten opzichte van de buitenste zodat goede zichtlijnen ontstaan. De voormalige monumentale raadzaal werd omgedoopt tot trouwzaal en multi-functionele ruimte.
Het nieuwe meubilair is bewust zeer terughoudend van vorm om tegenwicht te bieden aan de uitbundige historische omgeving.
Naast de raadzaal en trouwzaal werden de werkkamers van burgemeester en wethouder, vergaderruimtes, kantoren en facilitaire ruimten ontworpen.
Leuk detail is de vergadertafel, gemaakt met houten funderingsplaten die per toeval ontdekt werden bij het uitgraven van de kelders van de Aukamastins, waarschijnlijk daterend uit 1500.