Mauritshuis

Mauritshuis

Opdrachtgever: Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
Locatie: Den Haag
Project: 
uitbreiding museum
Architect: Hans van Heeswijk
Interieur: Stephanie Gieles (i.s.m. Studio Linse en Conran)
Lichtontwerp: Hans Wolff
Grafisch ontwerp:
Reynoud Homan
Fotografie: Luuk Kramer
Prijzen: “NRP Gulden Feniks” 2015

Zakelijk directeur Victor Moussault:
“Ik kijk met een heel goed gevoel terug op de bouw”.
Die was op tijd gereed en bleef binnen het budget.
“Alle bouwers en adviseurs hebben een
prestatie van formaat geleverd”.

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag is substantieel uitgebreid. Architect Hans van Heeswijk verbond het naastgelegen gebouw Plein 26 door middel van een ondergrondse foyer met het bestaande stadspaleis.De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte licht en open aan.
Het interieur is ingetogen vormgegeven en de plaats en maat van de objecten zijn zorgvuldig bepaald om de bezoeker te helpen zich te oriënteren op zijn route. Naast een nieuwe congreszaal, educatieve ruimte en bibliotheek zijn de huidige museale en facilitaire functies zoals entree, winkel, restaurant en garderobe opnieuw vormgegeven en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.

AZL Group

AZL Group

Opdrachtgever: AZL Group
Project:
revitalisatie hoofdgebouw AZL
Locatie: Heerlen

Techniek: Bremen Bouwadviseurs
Interieur: Stephanie Gieles

De oorspronkelijke entree van het hoofdgebouw van AZL Group voldeed niet meer aan de veranderde bedrijfsvoering en aan de ARBO-wet. AZL zag hierin aanleiding om de gehele entree te revitaliseren, echter met respect voor de minimalistische architectuur van het gebouw.
De entreeruimte is voorzien van een nieuw naadloos plafond met een optimaal klimaat- en verlichtingssysteem en een verbeterde akoestiek. De harde gelakte betonvloer is vervangen door een naadloze rubbergranulaatvloer, die de akoestiek verbeterd en buitengewoon krasbestendig is. De oude tochtsluis is vervangen en voorzien van een up- to-date beveiliging en automatische schuifdeuren.
In de hal is een extra vergaderruimte gerealiseerd, voorzien van Priva-Lite beglazing, zodat de zaal kan worden afgesloten van de entree en ook de transparantie van het gebouw behouden blijft. Voor deze zaal is een nieuwe vergadertafel ontworpen met geïntegreerde presentatiemiddelen.

Restauratie lab

Restauratie lab

Opdrachtgever: Nationaal Archief Den Haag
Locatie: Den Haag
Project:
Ontwerp restauratie lab voor papier
Architect: Jos Teerling, TVDH architecten
Interieurontwerp: Stephanie Gieles
Fotografie: Robert Oerlemans, Jan Zweerts

Opdrachtgever Liesbeth Keijser:
‘We geven zo echt een kijkje in de keuken. 
Zowel het publiek als de restauratoren zijn enthousiast.De betrokkenheid van het publiek, zowel jong als oud, voor het archief en voor restauratie en conservering wordt hiermee vergroot.’

lees hier het artikel in CR

Dit restauratielaboratorium werd in 1993 door mij ontworpen voor het Rijksarchief Limburg. Toen de restauratiefunctie in Maastricht werd opgeheven nam het Nationaal Archief de meubels en apparaten over om hiermee het eigen restauratielab een facelift te geven. Het ontwerp bestaat uit diverse soorten werktafels, lichtbakken, vacuümtafels, aanvezelapparaten, spoelbakken en een zuurkast. Alle apparaten en tafels zijn verrijdbaar en zijn opgebouwd uit hetzelfde modulaire frame. De ordening in de ruimte wordt gevormd door consoles, waaraan elk apparaat ingeplugd kan worden. Hieromheen kan een eilandopstelling gemaakt worden van verschillende apparaten of tafels, afhankelijk van het te volgen restauratieproces. De apparaten werden gereviseerd en er werd een aantal nieuwe objecten ontworpen om de opstelling weer compleet en up-to date te maken. De ruimte is o.a. voorzien van nieuwe verlichting, akoestische kastwanden en en een akoestisch spuitplafond.