Zuiderzee museum

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst Den Haag
Locatie: Enkhuizen
Project: 
restauratie en uitbreiding Zuiderzeemuseum
Architect: Marc van Roosmalen en Frits Toben
Interieurontwerp: Stephanie Gieles
Fotografie: Robert Oerlemans

TROUW: “Niemand kan meer verdwalen”
COBOUW: “…..Het glazen dak overkapt de nieuwe binnenplaats, die de diverse zalen verbindt tot een logisch en ‘spannend’ geheel. Belangrijkste wijziging: er is nu samenhang tussen de diverse delen van het museum, terwijl vroeger eerder sprake was van een onoverzichtelijk samenraapsel van tentoonstellingen waarin de bezoeker maar moeilijk zijn weg kon vinden.

Het Zuiderzeemuseum is gehuisvest in een verzameling VOC-pakhuizen die versmolten zijn tot één museum met een hoog kruip-door-sluip-door-gevoel. De grootste uitdaging bij verbouwing van het museum is dan ook om de routing helder en inzichtelijk te maken voor het publiek. Uitgangspunt bij het ontwerp van zowel het monumentale binnenmuseum met de kantoren als het nieuwbouw transito-gebouw is de herkenbaarheid voor de bezoeker.
Alle balies en toonbanken hebben lange duidelijke vormen die de geleiding van het publiek door de ruimte bepalen en een gelijksoortige vormgeving. De gekozen materialen, gezandstraald en gebleekt hout, gecoat zeildoek, roestige staalplaat, en klinknagels, refereren aan de scheepvaart zonder in te boeten aan praktische bruikbaarheid.